Recursos 2.0

AHAT, la llavor dels arbres genealògics

Portada de les Ordinacions de la Congregació del Roser de Passanant de 1632. Foto: AHAT

Portada de les Ordinacions de la Congregació del Roser de Passanant de 1625. Foto: AHAT

Si de vegades s’acusa a l’Església de ser una institució un tant ancorada en el passat, no és una afirmació que es pugui fer amb el referent a l’Arquebisbat de Tarragona. Si més no pel que fa al seu Arxiu.

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, fundat l’any 1920 és un espai imprescindible per la majoria dels treballs històrics de la majoria de períodes de la història i poblacions de la Conca. Però per estalviar-se el desplaçament a la capital del Camp des de fa ja uns quants anys, i amb col·laboració diversa, han endegat projectes de digitalització dels fons dels que disposen per tal de fer-los accessibles on-line.

Per altra banda, cada vegada hi ha més gent que s’anima a descobrir les seves arrels i fer el seu arbre genealògic. Una tasca per la que suposa essencial el treball amb els llibres sacramentals.

Així doncs, la consulta dels llibres sacramentals de les parròquies de Barberà, l’Espluga o Forès – entre molts d’altres i que engloben el període des de finals del XIV al XIX – és perfectament factible des del sofà de casa. Mercès a col·laboracions d’institucions com el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà o empreses com Bacardí que després de descobrir l’origen passanantí del seu fundador va pagar la catalogació i digitalització dels llibres de la parròquia de St Jaume de Passanant.

Per accedir als documents només cal registrar-se al web tot creant un perfil d’usuari. El registre i la consulta són totalment gratuïts però també compten amb serveis de reprografia o certificació que, en aquestos casos, són de pagament.

A banda de tot plegat l’AHAT es tracta d’una entitat ben viva que impulsa diverses activitats al llarg de l’any, això sí, moltes d’elles de forma presencial.

Sens dubte, una eina imprescindible!

Web de l’AHAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s