Hª Contemporània / Narcís Roca

El Dr. Torrens, circumstàncies de la seva mort durant la guerra civil espanyola.

El Dr. TorrensPerfil del Dr. Casimir Torrens
El Dr. Torrens, tal com el descriu mossèn Magí Monyarach i Roig a les seves Memòries, era molt volgut dels pobles on exercia de metge i de tothom qui el coneixia. “Es que es feia estimar molt, diu, eren grans les seves qualitats, llest com una centella, assenyat, molt entès i altament capacitat per exercir la seva professió de metge.

Treballador i dinàmic com el qui més, no es planyia gens, ni estalviava les visites davant les necessitats dels malalts. Sempre estava a punt per a tot, i igual corria si el demanaven de nit com de dia. Era molt amant dels malalts pobres, els quals socorria i ajudava tant com podia.
De caràcter simpàtic, decidit, de bon humor i sempre optimista, sentia molt i sofria quan es trobava davant d’un cas difícil de curar, i calia consolar-lo i recordar-li que, una vegada s’havia fet més del que es podia, calia deixar les coses i el guariment a les mans de Déu.

És destinat als Omells de Na Gaia per a fer-hi fortificacions, el fatídic i terrible camp de concentració número tres, el Dr. Casimir es trobava entre els presos d’aquest camp.
En aquest camp el tracte que es donava als presos era talment infernal. Foren en gran nombre els assassinats, víctimes del furor dels rojos, i un d’ells fou el del doctor Casimir Torrens. El poble dels Omells, agraït i en bona recordança, li aixecà un petit monument a la entrada del poble.

Els fets
El Dr. Casimir Torrens Carreras, natural de l’Espluga de Francolí, en esclatar la revolució era precisament metge de la població dels Omells de Na Gaia. Detingut a la Presó Model, fou traslladat en la primera expedició de presos al camp de treball dels Omells de Na Gaia.
Per això no ha de estranyar que quan els veïns del poble s’assabentaren de la presència del Dr. Torrens al camp de treball, molts s’oferiren per allotjar-lo en llurs cases, pretensió a la qual el director del camp no accedí.

Segons unes versions, a l’estació de Cervera, un dels presos fou assassinat i el cap del camp requerí el Dr. Torrens perquè certifiqués la mort com a natural. El metge deuria d’haver respost que si volia faria el certificat acreditant la mort sense especificar-ne la causa, però que de cap manera no podia certificar que la mort hagués estat produïda per causes naturals.
La negativa hauria provocat la venjança del cap del camp de treball. Val a dir, però, que després de tot el Dr. Torrens fou absolt dels seus suposats delictes.

Bibliografia:

BADIA, F; Els camps de treball a catalunya durant la guerra civil (1936-1939). Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001.

MASSOT, J; La persecució religiosa de 1936 a Catalunya. Testimoniatges. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1987.

narcisroca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s