Alex Rebollo / Hª Contemporània / Hª Moderna

Les baixades de la Trinitat. Breu recorregut.

Quan fa setmanes l’Espluga FM ràdio anunciava la baixada de la imatge de la Santíssima Trinitat vaig sorprendre’m posat que no sabia que existia tal tradició i que s’esdevenia enguany.

Per aquest motiu he ficat un xic el nas en aquesta història per veure que el que és un fet aparentment fora del comú – les darreres foren l’any 1991 – no sempre ha estat inusual. M’explico: en poc més de tres segles se’n coneixen més de vint ocasions en què els espluguins anaren devotament a l’Ermita, prengueren la imatge i la traslladaren a la parròquia de Sant Miquel.

En concret la referència més antiga, i per tant la primera sortida de la imatge que podem constatar, data de l’abril del 1751 en què per petició de l’Ajuntament i per pal·liar els efectes de la sequera, es traslladà amb solemnitat la imatge fins a la vila on hi restà fins el 2 de maig.
Posteriorment es repetí l’acció en els anys 1775, 1786, 1788, 1792, 1803, 1842, 1845, 1859, 1882, entre d’altres.

En algunes ocasions com la del 1779 la imatge s’estigué fins a 14 dies a l’església amb les pertinents accions litúrgiques, vetlles i demés fins que finalment respongué a la invocació de pluja i fou retornada a l’ermita. En d’altres, però, el clam dels espluguins per l’aigua no fou escoltat per la Trinitat, com passà en el cas del 1803 en què després d’anar-la a buscar el 25 d’abril, fou tornada el 19 de juny i sense que del cel en caigués una sola gota.

DSC_0685_20130701192938587

Processó de l’any 1941. Foto: R Martí

Val a dir, però, que el trasllat de la imatge de la Santíssima Trinitat era l’últim recurs al que acudia la vila de l’Espluga; que intentava evitar-lo invocant a d’altres intercessors com els patrons de la vila Sant Abdon i Senén, la Verge Maria, Sant Miquel o altres protectors com Sant Roc; amen dels Santcrists dels que disposava la vila, per suposat. Quan tot això defallia, acordava l’Ajuntament fer petició a la parròquia i amb els Santcrists de la Sang i del Roser, la Mare de Déu dels Dolors, els sants patrons i una llarga corrua de fidels es formava processó per anar a cercar la imatge trinitària.

Ja en el segle XX, no se’n coneix cap trasllat per bé que d’acció a l’ermita no en faltà, en plena Guerra Civil la imatge – com tantes altres – fou destruïda salvant-se uns pocs fragments. Unes restes que juntament amb fotografies i gravats ajudaren a l’escultor Frederic Marès a esculpir-ne una rèplica en fang i que el copista Bausili traslladà a un bloc de marbre de Carrara l’any 1938; tot per encàrrec de Lluís Carulla.
El fet de què aquesta imatge fos creada a Barcelona propicià que de nou la Trinitat es passegés pels carrers de l’Espluga però en aquest cas per fer el camí invers, per ser traslladada de la vila a l’ermita on fou entronitzada de nou el juliol de 1941.

Baixada de l'any 1991. Foto: Ramon Guasch

Baixada de l’any 1991. Foto: Ramon Guasch

Cal esperar, doncs, fins el 1991 per trobar la primera baixada del segle XX en què potser emmirallant-se en Montblanc o Vimbodí i Poblet que d’ençà que les seves respectives patrones foren coronades canònicament celebren festes periòdiques – cada 25 anys en el cas de Montblanc i 5 pel que fa a Vimbodí – l’Espluga celebrà el cinquantè aniversari de la nova imatge. Unes festes de les que en destacà la processó tant per l’acte en sí com per la polèmica generada arran de la negativa del batlle d’assistir-hi, posat que l’any 1979 el ple del consistori aprovà la no assistència del mateix a processons.

I vint-i-dos anys després, i amb el pretext – molt nolens volens si em permeten l’opinió – de la celebració de l’Any de la Fe, la imatge del Pare, Fill i Esperit es disposa a conèixer l’Espluga del segle XXI. Això sí, no lliure de polèmica.

fitxaautorAlex

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s