Prehistòria

Els primers pobladors de les Muntanyes de Prades

Divendres passat en una conferència al Museu Comarcal de la Conca de Barberà es van donar a conèixer els resultats de la darrera excavació arqueològica de la balma de la Vall de Montblanc.
Tot i que ja a finals de la dècada dels setanta la secció arqueològica del Museu-Arxiu de Montblanc ja va fer-ne excavacions darrerament l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) n’ha reprès les tasques.

María Soto, Josep Vallverdú i Ramon Viñas durant la conferència.

María Soto, Josep Vallverdú i Ramon Viñas durant la conferència.

En la conferència Josep Vallverdú, investigador principal, va mostrar els resultats materials obtinguts. D’aquestos, cal destacar un amagatall de matèria prima de sílex provinent del Llorac (al terme de Montblanc) i que el seu estudi de ben segur aportarà noves dades i datacions importants per al jaciment.
Altres curiositats podrien ser un os de fauna que segons les datacions correspondria al període alt medieval, una època de la història de la Conca gairebé desconeguda.

Al capdavant de l’excavació hi trobem a María Soto, directora de l’excavació i membre de l’IPHES. Amb qui ne’m parlat:

Per què es decideix reprendre unes excavacions en un indret ja excavat com és la Balma de la Vall?
La intervenció s’engloba dins del projecte de l’IPHES Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià i Siurana. Per altra banda, les excavacions dels ’80 amb Maties Solé al capdavant no va fixar un estudi estratigràfic concret, per tant la voluntat era la de definir la seqüència estratigràfica i fer les datacions pertinents al període.

Quins han estat els resultats obtinguts?
La majoria de materials trobats són d’indústria lítica de la qual se n’ha pogut fer la datació d’algunes peces. Algunes d’aquestes peces, les de sílex, estaven cremades ja que l’indret es va fer servir com a carbonera. Aquest fet ens ha permès fer servir la tècnica de la termoluminescència per datar el moment en què es van cremar aquests sílexs.

I quines datacions s’estimen?
Les datacions obtingudes estan al voltant d’uns 16.000 anys d’antiguitat. Val a dir, però, que aquest seria el moment de cremació del sílex i que per tant caldria pensar en dates més antigues.

Suposa això que es tracta del poblament documentat més antic de les Muntanyes de Prades?
Sí, estaríem parlant d’un poblament del magdalenià superior. Tot i això cal ser prudent i acabar d’analitzar tots els materials obtinguts.

Hi ha la previsió de noves excavacions a la zona?
L’excavació de la Balma està tancada però el Projecte del Francolí, Gaià i Siurana segueix relacionat amb d’altres jaciments com el de la Febró, la Cansaladeta, el Molí del Salt…

Per acabar, últimament sembla que s’està treballant més en les Muntanyes de Prades pel que fa a la història i al patrimoni humà d’elles. Creus que iniciatives com les dels conjunts de pintures rupestres del terme de Montblanc són bones?
Sí, el nostre treball no té sentit sense explicar-lo a la societat. Però cal dir que no ens podem quedar amb el conjunts pictòrics. Si que és cert que és potser més atractiu per la seva visualitat però hi ha molt més patrimoni a divulgar. Tot i això, crec que Montblanc, amb les actuacions entorn a les pintures, és un exemple a seguir pel que fa a la divulgació d’aquest patrimoni.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s