Damià Amorós / La Conca exposada

La fundació Palau Ferré de Montblanc

La Conca de Barberà ha estat des de temps immemorials terra d’artistes, des dels seus primers pobladors, tots els habitants i han anat deixant la seva petjada. Moltes vegades aquestes restes en forma de grans monuments o de petits elements que per sort s’han pogut conservar.

Només cal recordar que la nostra comarca disposa de diferents monuments catalogats com a Bens d’Interès Nacional i fins i tot un monument declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO (el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet). Però fora d’aquests grans monuments existeix tota una petita xarxa de museus, alguns de potents i pioners al nostre país amb les seves polítiques expositives i d’altres que conserven els seus esperits fundacionals.

Alguns d’aquests museus estan dedicats a potenciar i difondre la vida i l’obra de personatges concrets. Potser el més conegut d’aquests equipaments, pel fet de trobar-se al centre de Montblanc, és la Fundació Palau Ferré.

Façana de la Fundació-Museu al carrer Riber de Montblanc. Foto: Montblanc Medieval.

Façana de la Casa-Museu Palau Ferré, al carrer Riber de Montblanc. Foto: Montblanc Medieval.

Aquest Museu d’Art dedicat exclusivament a Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921- 2000) no arribà a veure mai l’entitat constituïda però en vida de l’artista ja s’havia organitzat i preparat part de l’edifici i el material. L’espai que acull el museu són la planta baixa i la primera de la casa pairal de la família del pintor montblanquí.

Sense cap pretensió de voler ser el gran museu comarcal, la fundació presenta algunes de les obres més interessants de l’artista. Proposen un recorregut cronològic que s’interromp en diverses ocasions, degut a la presencia de grans peces que no seria possible mostrar en altres àmbits.

Un paper central juguen els grans olis situats al centre de la planta baixa, són un bon resum de l’estètica i els elements característics de Palau Ferré. També destaquen dins la modesta museografia les vitrines on trobem les fantàstiques ceràmiques dissenyades pel pintor. Precisament la ceràmica podria ser un nou revulsiu pel Museu, aprofitant la realització a Montblanc d’una gran fira del sector com Terrània, la Fundació hauria de ser la seu de l’àmbit més artístic del certamen.

En el pis superior hi trobem la continuïtat de la planta baixa, centren l’espai els gerros deformadors de l’artista i unes peces molt representativa del període en que Palau Ferré descobrí la tinta xina.

Un dels grans problemes que pateixen la gran majoria dels nostres museus i entitats patrimonials és la falta de finançament i la Fundació òbviament també pateix aquest fet. Mostra una museografia pràctica i efectiva, però poc desenvolupada pel que podria servir l’edifici i l’obra exposada. També seria necessari un replantejament de l’acció de la Fundació, fa temps que la seva plana web no ha estat renovada i els seus continguts es mostren caducs. En aquests moments moltes vegades aquestes entitats artístiques capten els seus potencials visitants a través de les noves tecnologies.

Per acabar reivindicar el caràcter montblanquí de l’entitat, aquest és un dels punts positius que pot jugar. El Museu d’Art Palau Ferré s’ha de convertir en un dels atractius culturals de Montblanc i a la vegada de la Conca de Barberà, per simple fet de mostrar la vida i l’obra d’un dels nostres veïns més universals.

Web de la Fundació

Fitxa a Montblanc Medieval

fitxadamia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s