Damià Amorós / La Conca exposada

El Museu de l’Alabastre de Sarral

Al nostre país les iniciatives privades vinculades a institucions museogràfiques són força escasses, tot i que la majoria gaudeixen d’una bona salut com per exemple el Museu de Cera de Barcelona o el museu més visitat de Catalunya, el Museu del Futbol Club Barcelona.

Seguint aquests models a la nostra comarca trobem dos museus amb capital privat, el més destacat i que serà protagonista òbviament d’un post en aquest blog, és el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. L’altre, que centra aquest article, és el Museu de l’Alabastre de Sarral.

Foto: tinet.cat

Foto: tinet.cat

Un petit museu, de només cinc sales, instal·lat en el mateix taller d’un dels artesans d’aquest material més destacats del nostre país. S’inicia la visita a la botiga, on d’es d’ella observem una de les parts més interessants de la visita, el veritable centre de creació, el taller on Isidre Magre realitza les seves innovadores obres. Seguim la visita per un petit passadís on s’hi troba un petit recull d’imatges antigues i modernes de la vila, comparant com ha anat variant la trama urbana sarralenca. Com si féssim un salt en el temps, la primera gran sala del museu ens hi trobem una reproducció, pràcticament exacta, d’un taller del 1907. Aquesta data no és casual, aquell mateix any s’instal·la l’electricitat en el primer taller d’alabastre i es funda el Sindicat de Vinyaters de Sarral.

Tot i que podem realitzar la visita per lliure, és molt recomanable demanar a alguns dels responsables de la institució que ens acompanyi i ens il·lustri durant el recorregut. És curiós observar com s’han aplicat a aquesta reproducció del taller alguns elements força interessants de la museografia clàssica de casa nostra, com bé pot ser el moviment de que està dotada la gran serra hi trobem.

La segona sala és un repàs a moltes de les sèries que es creaven en els taller sarralencs i que s’exportaven a tot el món. Destaquen les primeres peces que trobem, aquestes formaren part del conjunt que s’exposà durant l’Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929. Just al davant d’aquestes hi trobem diferents fotografies on apareixen les grans obres artístiques realitzades amb alabastre, com per exemple el retaule major del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet realitzat per Damià Forment.

Seguint amb la visita entrem en una sala on es projecta un audiovisual produït pel mateix Museu on se’ns explica com l’alabastre s’extreu de les pedreres i arriba a Sarral per la seva transformació i posterior distribució al mercat. En un petit racó segurament s’hi troba un dels àmbits més interessants del Museu, en un gran plafó ens apareix el mapa del terme municipal de Sarral, en diferents colors hi trobem els tallers i les pedreres d’aquest material i just a sota amb un llarga vitrina mostres d’alabastre procedents de cada espai.

En l’última sala del Museu, abans de tornar a la botiga, s’hi troben alguns exemples de les noves aplicacions que actualment s’està donant a l’alabastre, la realització d’elements mòbils, mobiliari o joies són algunes de les apostes dels artesans sarralencs per renovar un mercat que s’havia inundat de models caducs i repeticions de motlles dels anys seixanta. L’última peça, que simbòlicament ens diu adéu, és una gran mà del Club Super Tres elaborada per milers de “supers” durant la festa d’aquest conegut programa de Tv3 de l’any 1998.

El Museu també realitza uns tallers dirigits als col·legis, on els alumnes és familiaritzen amb la història lligada al mineral i al procés de creació d’una peça. Tot i això la promoció de l’equipament és pobra, segurament aquesta es veu limitada pel fet, com ja hem indicat a l’inici, de ser de titularitat privada.

El Museu de l’Alabastre és l’únic que existeix al nostre país i l’únic a l’estat espanyol, una gran notícia seria la realització d’una entitat mixta. Participada pels actuals propietaris però també per les institucions locals, que sumant forces farien d’aquest petit Museu un dels grans atractius de la Conca de Barberà.

+Info
Museu de l’Alabstre
Av. de la Conca, 51
43424 Sarral
Tel. 977890158
museudelalabastre@gmail.com
Facebook del Museu
Blog del Museu

fitxadamia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s