Damià Amorós / La Conca exposada

La Conca al MNAC

Normalment en aquesta secció del blog ens dediquem a parlar dels museus que trobem a la nostra comarca però aquest mes volem oferir una visió diferent. Parlarem d’un museu situat fora del nostres límits comarcals però que conserva en els seus fons un important gruix de peces procedents de la Conca de Barberà. El Museu Nacional de Catalunya, situat al Palau Nacional de Montjuïc obrí les seves portes l’any 1934. Tot i això l’existència d’un museu d’art a la ciutat de Barcelona amb peces procedents de tot Catalunya té els seus orígens a finals del segle XIX.

És aquest el museu del que parlarem avui, en concret de les sis peces procedents de diferents punts de la Conca que es troben exposades al MNAC. Les procedències no són gaire variades, quatre provenen del Reial Monestir de Poblet; una de Santa Coloma de Queralt i l’última resta estretament lligada a aquesta població, capital de la Baixa Segarra.

Del conjunt de peces vinculades al Monestir de Poblet en destaca un important retaule, dels pocs conservats íntegrament del cenobi cistercenc. El conjunt esta dedicat a Santa Úrsula i estava situada a la capella homònima de l’església conventual. El seu autor és Joan Reixach, un dels màxims exponents de la pintura gòtica a la Corona d’Aragó i la seva entrada al museu es produí per adquisició l’any 1922.

Retaule de Sta Úrsula. Joan Reixac.

Retaule de Sta Úrsula. Joan Reixac.

Si seguim amb el grup d’obres procedents de Poblet, la resta son peces escultòriques. On hi destaca una escultura exempta de Guillem Timor, segurament un dels artistes montblanquins més importants de tots els temps. Les altres dues son un atlant de Joan Grau, procedent d’una de les reformes de l’altar Major realitzada a mitjans del segle XVII i un sarcòfag de la família Guimerà-Boixadors del segle XIV que com les altres peces també foren adquirides pel museu al llarg del segle XX.

Seguint amb el gruix de peces exposades l’altre gran retaule vinculat a la comarca és el retaule del Sants Joans de la capella del Castell-Palau dels Comtes de Santa Coloma. Una obra de dimensions relativament petites però que destaca en el seu entorn per la qualitat del treball. És d’autor desconegut i per donar nom a l’artista s’hi aplicà l’apel·latiu de Mestre de Santa Coloma. Com les altres aquest retaule també fou adquirit però aquesta vegada a l’important col·leccionista d’art Lluis Plandiura.

Retaule dels Sants Joans. Mestre de Sta Coloma.

Retaule dels Sants Joans. Mestre de Sta Coloma.

D’aquesta col·lecció se’n nodrí especialment el MNAC però també molts altres museus d’art catalans.
Totes aquestes peces les trobem sobretot emplaçades en les sales d’art gòtic i una en les de barroc. Ara bé si seguim la visita i pugem al primer pis hi trobarem en una gran sala dos olis de Jaume Morera i Galícia, un pintor lleidatà vinculat estretament a la nostra comarca. Un dels quadres representa un paisatge de la Serra de Guadarrama i el segon un dilluns de mercat a la Plaça Major de Santa Coloma de Queralt. Morera realitzà diferents estades a la Vila comtal i al mateix temps realitzà com a mínim 6 obres de temàtica colomina. Curiosament el mercat n’és el tema més recorrent.

Mercat de Sta Coloma. Jaume Morera, 1895. Oli sobre tela.

Mercat de Sta Coloma. Jaume Morera, 1895. Oli sobre tela.

En aquest petit post només destaquem les obres exposades, segurament en una altra edició especial i amb més temps mostrarem més peces de la nostra comarca ubicades en museus de l’exterior.

+Info
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Palau Nacional. Parc de Montjuïc
08038 Barcelona
Tel. 936220376
mnac@mnac.com
Web del Museu
Facebook del Museu
Twitter del Museu

fitxadamia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s