Alex Rebollo / Hª Medieval

Mites montblanquins: la Creu Verda

Llegenda
L’actual Creu Verda del Santuari de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc va rebre també el nom de Creu de les Virtuts o Creu dels Miracles per les grans obres miraculoses que feu.

Es tracta d’una creu de terme de jaspi verd que anteriorment estava fora del monestir com a creu martirial indicant l’indret on havien estat assassinats cinc màrtirs cristians en la lluita contra els sarraïns. Tal com diuen els goigs:

“Quan els moros envaïren
a tot aquest Principat
en la Serra, lloc sagrat,
per Crist, cinc Sants moriren;
on entre la sang vertida,
sepultura els fou donada.”

De sempre s’han contat històries miraculoses d’ella sent una de les més famoses la que diu que durant el prefaci de la Missa del Gall de l’any 1392 la Creu Verda s’inclinà a gran esplai i s’entornà diversos cops, com a garantia divina de l’èxit en la conquesta de l’illa de Sicília, on hi havia el duc de Montblanc, Martí l’Humà. Fet que va ser observat per tots els presents.

La Creu Verda a prinicpis del segle XX.

La Creu Verda a prinicpis del segle XX.

Explicació
Tal com s’explica, l’actual Creu Verda és una antiga creu de terme que en els seus inicis estava situada a la plaça del davant de l’església i que posteriorment es va traslladar al seu emplaçament actual.

Està formada per jaspi verd, una pedra molt poc comú per aquest tipus d’escultures, fet que li dóna genuïnitat. La seva datació estaria entorn a finals del segle XII i principis del XIII. Tot i això, de l’actual només correspondria a aquesta cronologia la part del fus, ja que la creu que la coronava va ser destruïda i reposada posteriorment (s. XIX).

És precisament en aquest fus on trobem la figura que li dóna notorietat, la imatge de la Mare de Déu. Es tracta d’una Mare de Déu d’estil romànic d’una vintena de centímetres d’alçada que segueix l’estètica de les verges theothokos. Hi ha qui diu que era aquesta talla la que es venerava en la primitiva capella que existia abans de la construcció del santuari i que un cop portada la imatge gran va ser encastada al fus de la creu.

La imatge del fus de la Creu Verda. Foto: Flickr sargantanaverda

La imatge del fus de la Creu Verda. Foto: Flickr sargantanaverda

Ha comptat des dels inicis de la història amb gran fama degut als nombrosos miracles i virtuts que s’han realitzat en la seva presència. Fet que va portar a que durant el segle XIV i XV el Santuari de la Serra de Montblanc fos un dels més visitats de Catalunya .
La tipologia dels miracles era varia, però destacaven els fets paranormals relacionats amb llums: aureoles que sobrevolaven el monestir, albades en negres nits…Un document de 1359 explica com 18 persones declaren davant d’un notari montblanquí els miracles succeïts en el Santuari de la Serra. Entre aquest fets trobem:

“- Cura a una dona de les llages encancerades de les cames.
– Cura a un ciegoLlansa la llagosta d’un camp de sivada
– Encesa la llantia miraculosament
– Llança lo dimoni de una dona y diu que digue dit dimoni y havia sinch sants enterrats y lo principal se deia Julià.
– Resucita a una infantaPert un sacristà la vista perquè no volia servir en l’església de Nostra Senyora de la Serra y prometent continuar dit servey la cobre.
– (…)”

Altres fonts posteriors també ens informen dels fets sagrats que anaven des de llums, moviments de la mateixa creu a guariments i, fins i tot, resurreccions.
Això va fer que tant els clergues com els nobles i monarques fessin nombroses concessions al Monestir i es beneficiessin del poder sant de l’indret i la Creu. Entre ells Alfons III a qui la devoció a la Creu el deslliurà d’unes febres.

De la veracitat o explicació sobre tots els fets anteriorment citats, no se’n pot dir res. Val més deixar-ho en l’imaginari personal de cadascú i en les seves creences.

fitxaautorAlex

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s