Damià Amorós / La Conca exposada

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí

Desprès d’una parada per motius tecnològics, el meu ordinador va decidir immolar-se una nit de febrer, retornem amb la secció dedicada als nostres museus més propers. Els museus que trobem a la Conca de Barberà.

Avui ens agradaria parlar segurament del museu amb majúscules de la nostra comarca. El buc insígnia de la flota museística conquenca. Parlem del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

4008158777_e92a89e717_z

Vista del Museu. Foto: Flickr MVR

Desprès del Monestir de Poblet segurament el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí sigui el museu més visitat de la nostra comarca i un dels museus privats de Catalunya més important. Potser aquest fet de la titularitat sigui poc conegut. El museu forma part d’una de les estructures de mecenatge més importants del país, la fundació Lluís Carulla és el pilar, i el museu i altres activitats les seves branques principals. També trobem el museu com l’únic privat dins de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.

L’última visita que realitzarem a aquesta institució fou força especial. El nostre guia, l’Albert Carreras, n’és un dels seus tècnics. En aquesta ens acompanyaren companys del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la Universitat de Barcelona. És a dir vam realitzar una visita força exigent amb el pla museogràfic (com és presenta el discurs del museu al visitant).

Desprès d’una xerrada amb l’Albert i el vídeo inicial vam començar la visita per les sales dedicades a la col·lecció Traité, on l’escultor plasmà la vida rural d’una forma molt semblant a com ho feu Jaume Segura a les escultures que trobem al Castell dels Comtes de Santa Coloma, i la segona sala, força divertida, on tot l’any s’hi presenta una interessant col·lecció de pessebres del nostre país.

Seguirem la visita per una de les sales que més ens impressionà, la flamant sala de carruatges. Un espai, que en l’antic disseny museogràfic es trobava situa a l’exterior del museu, i que amb la nova museografia s’integrà en una gran sala on personalment destacaria el carruatge de difunts de Santa Coloma de Queralt. Un dels tres que es conserven a la Conca, comptant el de Montblanc i el de Sarral dipositat en un museu de Valls.

Per tal de seguir amb el trajecte pel museu s’ha d’accedir al jardí i posteriorment entra a l’edifici històric, la casa pairal de la família Carulla. En la primera planta d’aquesta part del complex la museografia gairebé es manté com fou concebuda originalment. És a partir de l’entrada a les plantes superior que trobem la mà de Dani Freixes, l’actual museòleg de moda al nostre país. Visitant qualsevol dels museus dissenyats o reformats per Freixes ens domen compte de la seva necessitat d’omplir els museus de caixes i dins d’aquestes els elements. Al Museu de la Vida Rural aquesta necessitat del museòleg extern fou combinada amb una visió encertada i coneixedora dels museòlegs de la casa i s’encabí dins de grans contenidors transparents espais que ajudessin a la major comprensió i contextualització dels elements que allà s’exposen.

Un cop visitat tot l’edifici històric ens faltava l’edifici blanc, dissenyat i projectat pel mateix Freixes, on s’hi trobava la nova exposició del museu. Un espai com a confús i massa diferent al que havíem vist fins el moment. Allà hi desborda la tecnologia, les pantalles i els elements museogràfics més moderns ens donen o intenten donar la visió actual del món rural. Potser és interessant la combinació entre un discurs del passat i la reflexió que ens vol provocar el museu amb aquest apartat més modern i amb visió de futur, però creiem que el visitant es pot arribar a sentir perdut en un espai tan obert. Sobretot venint d’on ve.

També vam tenir temps durant la visita d’analitzar la política d’exposicions temporals i les seves sales. Segurament sigui la més completa que no solament trobem a al Conca de Barberà sinó a la província de Tarragona. El museu desborda en activitats cada cap de setmana i sobretot, i cosa molt important, aprofita tot els actius que té a disposició. Bé pot ser alguna persona de l’Espluga o comarca com aprofita els seus espais propis…

Per acabar volia transmetre el més sincer agraïment a l’Albert Carreras i tot l’equip del museu que ens va rebre amb els braços oberts i sobretot amb ganes de xerrar del que ens agrada als museòlegs, que no és altra cosa que el nostre patrimoni.

Gràcies.

+Info
Museu de la Vida Rural
Cta de Montblanc, 35
43440 L’Espluga de Francolí
Tel. 977870576
info@museuvidarural.cat
Web del Museu
Facebook del Museu
Twitter del Museu

fitxadamia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s