Heràldica de la Conca

Heràldica de la Conca: Sarral

L’heràldica és aquella ciència auxiliar de la història que estudia els escuts d’armes. Dins d’aquest art hi conformen diversos elements que acaben configurant l’escut. Un d’ells és el timbre. Aquest és el símbol que corona – mai millor dit – els escuts i per tant va al capdamunt. La seva funció és indicar el grau de noblesa que ostenta la família, poble o ciutat posseïdora de l’escut. Existeixen diversos timbres com la mitra i la tiara (simbologia religiosa) les corones murals (simbologia cívica) o les corones nobiliàries (simbologia gentilícia).

A l’heràldica cívica de la Conca tenim exemples de diversos timbres dins de la simbologia cívica i la gentilícia. Així doncs en aquesta segona categoria podem veure com Solivella llueix en el seu escut una corona de baró en referència a la baronia creada el 1599. El mateix any que es crea el Comtat de Savallà i motiu pel qual l’escut d’aquesta localitat de la Baixa Segarra va timbrat amb una corona comtal. D’igual forma l’escut de Sarral té una corona de marqués que el completa, i és aquest el que ens interessa avui.

Escut_de_Sarral_THV-ES

El blassonament cívic de Sarral és dels més interessants de la comarca puig que el comparteix, ni més ni menys, que amb el Principat de Catalunya. Sarral tot i estar infeudat en determinats moments fou vila reial i com a tal rebé diversos privilegis del monarca. Així doncs l’any 1383 Joan I el Caçador dóna el dret a fer servir l’escut català com a escut sarralenc. Però i la corona de marqués?

La resposta es troba en l’època moderna. Amb el govern dels Àustria seran atorgats onze títols de marqués a favor de catalans. Així doncs junt al d’Anglesola, Bellpuig o Tamarit es creà el marquesat de Sarral.

En concret serà Felip IV qui el 20 de desembre de 1653 crea el marquesat i el dóna com a agraïment pel seu suport a la corona durant la Guerra dels Segadors a Francisco de Orozco-Ribera y Pereira, que ja era en el moment de la donació marquès de Mortara i Olías.
A partir d’aleshores el títol quedarà associat als seus successors i passaran pel càrrec cinc marquesos més i una marquesa. Val a dir, però, amb el títol castellanitzat i convertit en Marqués de Zarreal.

La primera etapa del Marquesado de Zarreal durarà – com la majoria de títols – fins a principis del segle XIX quan el darrer Orozco mor sense descendència.
L’any 1923 Alfons XIII reinstaurà el títol en favor de María Teresa de Losada y González de Villalaz. Aquesta a través del seu germà fa arribar el títol a la filla del seu nebot, María del Carmen Losada y Penalva que és la VIII Marquesa de Zarreal i l’actual posseïdora del títol des de 1970.

One thought on “Heràldica de la Conca: Sarral

  1. Retroenllaç: El carrer més estret de Catalunya | Rondaller

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s