Alex Rebollo / Opinió

Carta oberta als montblanquins: acceptem el repte?

Amb gairebé 700 anys d’història, la imatge gran de la Mare de Déu de la Serra és, sense cap mena de dubte, un dels patrimonis més notables dels que disposa la vila Ducal. Deixant al marge els aspectes religiós i espiritual dels que es revesteix i que entrarien en la més estricta intimitat individual, el cert és que la seva magnitud patrimonial esdevé considerable com una de les poques talles religioses del període medieval a Montblanc. Per bé que amb nombroses modificacions, la superació dels atzucacs de la història ens permet gaudir-ne encara avui, esdevenint nexe d’unió amb desenes de generacions passades de montblanquins i montblanquines. Tanmateix, paga la pena recordar que el nostre gaudi vers el patrimoni i la Mare de Déu de la Serra en concret és fruit de les complicitats d’aquestes generacions que esmerçaren – amb més o menys encert – esforços per a aquest fi.

Foto: Flickr Monestirs puntcat

Foto: Flickr Monestirs puntcat

El juny passat, el ple de l’Ajuntament aprovà la celebració de Festes de la Serra el setembre del 2016. Més enllà de creure que hagués calgut un major grau de participació ciutadana alhora de prendre la decisió, ja està fet. Altre cop, el cerimonial es posarà en marxa arribant al zenit durant les dues processons pels carrers de la vila i presidides per la patrona montblanquina. Per arribar-hi, caldrà traslladar la imatge del seu cambril fins a un automòbil i recórrer la trama urbana de Montblanc (de ben segur ben guarnida per l’ocasió) i de pavimentació variable. No tinc constància que en cap de les baixades que la Mare de Déu de la Serra ha realitzat a la vila, professionals acreditats de la conservació i el patrimoni hagin supervisat tan remarcable operació. Indubtables són les bones intencions i el desig d’actuar amb la màxima pulcritud dels que han realitzat aquestes tasques fins aleshores. Però tenim un país amb grans i experimentats professionals dedicats a vetllar per la cura del patrimoni, que ens faran veure que no podem deixar la Mare de Déu de la Serra a ple bat de sol durant la celebració de l’eucaristia a la plaça del Santuari; o que unes mantes i cordes no són el millor sistema per manipular la imatge.

Davant del repte que novament se’ns imposa als montblanquins crec que fóra bo estar-ne a l’altura i no vacil·lar a demanar ajuda. Un informe de l’estat de conservació actual i el posterior, un estudi per minimitzar els impactes de l’ús de la imatge o un pla per organitzar-ne el trasllat, tot amb la intervenció dels professionals, ens permetria reduir-ne els riscos de no poder complir amb el mandat vers els nostres avis: conservar allò que ens van llegar i sobretot vers els nostres néts: llegar-los allò que nosaltres vam saber conservar. Ara és el nostre torn.

Resta just un any i hi ha molt a fer. Juguem amb avantatge, coneixem els errors i disposem de professionals sabedors de coneixements i avenços inimaginables fa un temps. Caldrà saber si estem disposats a acceptar el repte i traslladar a autoritats i organitzadors la voluntat d’un tracte rigorós, respectuós i professional amb un patrimoni tan important per Montblanc com ho és la imatge gran de la Mare de Déu de la Serra.

fitxaautorAlex

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s